De ce telefonul e ca o „suzetă” pentru adulți: cele 4 semne ale dependenței

de: Teodora Tudosie
07 05. 2020

Pe măsură ce înaintezi în vârstă depășești anumite obiceiuri sau renunți la obicete care ți-au definit etape întregi din viață. Astfel, renunți treptat la mâncarea pasată pentru bebeluși și nici nu te mai joci cu mingea în fața blocului după o perioadă. Totuși, există un obiect din viața de copil la care nu renunți niciodată pe de-a-ntregul. Este vorba de suzetă: element care, pentru adulți, capătă forma unui smartphone.

În 2019, aproximativ 3,2 miliarde de oameni de pe planetă dețineau un smartphone. În medie, utilizatorii petrec aproximativ trei ore și jumătate pe telefon în fiecare zi. Probabil și pentru tine este ultimul lucru pe care îl vezi înainte să adormi și primul lucru pe care îl vezi dimineața.

Oriunde în jur, indiferent dacă vorbim despre transportul în comun, la masă, în pat sau chiar în timp ce trec strada, utilizatorii au în permanență telefonul în mână și îl folosesc aproape în orice împrejurare. Amploarea utilizării smartphone-ului a devenit atât de imensă încât jumătate dintre cei care folosesc un astfel de device îl descriu ca pe un obiect fără care nu ar putea trăi.

Telefonul, suzeta pentru adulți fără care nu poți sta liniștit

Doi cercetători din cadrul University of Pennsylvania și Columbia University propun o teorie în acest sens. Aceștia definesc într-un studiu ipoteza telefonului văzut ca o suzetă pentru adulți. Aceștia descriu fenomenul drept un mecanism psihologic primitiv de dezvoltare prin care un smartphone ajunge să îndeplinească rolul unui obiect de atașament sau, mai concret, de suzetă pentru oameni mari. Astfel, acesta ajunge să fie o sursă de confort psihologic pentru utilizatorii lor.

De altfel, oamenii sunt mai atrași de telefoanele lor în momente de stres. Asta pentru că, odată conectat la acestea, smartphone-urile sunt suficient de reconfortante pentru a atenua stresul.

De fapt, smartphone-ul îți oferă confortul mental de care ai nevoie pentru că are o combinație unică de proprietăți:

  • este un obiect extrem de personal;
  • este extrem de portabil;
  • oferă un spațiu privat în care utilizatorii pot scăpa de mediul extern;
  • deține proprietăți haptice pe care consumatorii le consideră plăcute;
  • asigură o prezență liniștitoare pentru proprietar.

Legătura dintre suzeta unul copil și un smartphone

Ideea că indivizii pot dezvolta legături emoționale profunde cu obiecte materiale nu e o idee nouă nici în cercetarea consumatorilor, nici în psihologie. De exemplu, copiii adesea dezvoltă legături cu obiecte de tranziție sau atașament (cum ar fi pături, ursuleți de pluș sau suzete) care le oferă confort în momentele de stres. De asemenea, acestea conduc la un sentiment de anxietate de separare atunci când nu se află la îndemână. Pentru copii, se presupune că aceste legături au legătură cu dezvoltarea și îi permit copilului să se detașeze de părinți.Aceste obiecte sunt abandonate, de obicei, până în perioada pre-adolescenței.

Totuși, studiile arată că și adulții pot dezvolta asemenea atașamente emoționale față de obiecte materiale care au caracteristici comportamentale similare precum atașamentele copiilor față de obiectele de tranziție. În cazul adulților, acest obiect este, cel mai des, telefonul mobil.

De fapt, niciodată nu ești prea mare pentru o suzetă, ci aceasta par doar că își schimbă forma cu timpul. În cea mai mare parte a cazurilor, există un obiect care-i liniștește pe adulți la fel cum suzeta îi liniștește, de obicei, pe copii. Vorbim aici despre telefonul fără care, cel mai probabil, nu poți să dormi.

Suzeta versus smartphone-ul

Mayo Clinic oferă într-un articol toate argumentele pro și contra ale folosirii unei suzete pentru copil. Avem următoarele argumente pro folosirii unei suzete:

  • suzeta ar putea calma un copil agitat;
  • suzeta oferă o distragere temporară;
  • suzeta ar putea ajuta copilul să adoarmă;
  • suzeta ar putea ușura disconfortul din timpul zborurilor.

Iar argumentele contra:

  • utilizarea suzetei ar putea interfera cu alăptarea;
  • copilul tău ar putea deveni dependent de suzetă.

Dacă iei în considerare toate aceste argumente, îți poți da seama destul de ușor că pot fi aplicate la fel de bine și folosirii telefonului mobil de către adulți. Dacă ne referim la argumentele pro:

  • telefonul ar putea calma un adult agitat: când stai pe telefon mai uiți de griji;
  • telefonul poate oferi o distragere temporară: telefonul te ajută să treci mai ușor peste întâlniri plictisitoare sau să faci timpul să treacă mai repede în sala de așteptare;
  • telefonul te-ar putea ajuta să adormi: vorbim poate despre o sesiune de scroll pe Facebook când nu ți-e suficient de somn să adormi instant;
  • telefonul ar putea ușura disconfortul din timpul zborurilor: chiar dacă nu ai internet în avion, jocurile sau filmele descărcate pe telefon îți pot ține companie în călătoriile mai lungi.

Lucrurile nu stau diferit nici când vorbim despre argumentele contra:

  • utilizarea telefonului ar putea interfera cu abilitățile de comunicare față în față sau interacțiune umană;
  • ai putea deveni dependent de telefon.

Partea și mai interesantă e că, în unele cazuri, copiii nici măcar nu mai au nevoie de suzeta tradițională și se mulțumesc doar cea pe care o folosesc și unii adulți. Mulți părinți nu mai dau copilului suzeta atunci când este agitat, ci-i înmânează acestuia propriul telefon, pe care se joacă sau se uită la filmulețe pe YouTube, pentru a se calma.